nederlands  français  English  deutsch

Laurent Beeckmans


Mahler Piano Duo

Pieter Dhoore

Laurent werd geboren te Edingen (België). Hij is een veelzijdig persoon: als musicus, mathematicus, leraar, pianist, bewerker en componist is hij voortdurend betrokken bij talrijke projecten en steeds bezig nieuwe wegen te verkennen.

Zijn eerste lessen piano en slagwerk kreeg hij aan de muziekacademies van Edingen en Vorst, om vervolgens zijn pianostudie verder te zetten aan het Koninklijk Conservatorium Brussel in de klas van Evgeny Moguilevsky. Hij behaalde talrijke eerste prijzen, waaronder diploma’s voor muziekanalyse en kamermuziek. Naast zijn muzikale opleiding studeerde hij tevens wiskunde aan de Vrije Universiteit Brussel en de University of East Anglia (Engeland).

Als gewaardeerde begeleider is hij vaak te gast bij kamermuziekconcerten, maar is ook actief als solist met repertoire van voornamelijk Franse, Engelse, Amerikaanse en Noorse muziek. Edvard Grieg neemt hierin een bijzondere plaats; getuige daarvan organiseerde hij in 2007 de Belgische editie van het Grieg Festival. Gepassioneerd door het vierhandige repertoire, vormt hij met Pieter Dhoore het Mahler Piano Duo, dat zich voornamelijk specialiseert in bewerkingen van grote orkestwerken.

Zelf construeerde Laurent talrijke bewerkingen voor vierhandig piano of 2 piano’s (met o.a. werk van Bernstein, Borodin, Copland, Mahler, Poulenc, Bridge en Vaughan Williams). Hierin bereikte hij een hoogtepunt tussen 1999 en 2007 met veelzijdige adaptaties voor 2 tot 8 pianos in het kader van de Pianofolies (Feest van de Muziek in Brussel); dit werd verdergezet in de concerten van het collectief Geyser Music - een groep pianisten die thematische concerten produceert, in een origineel concept dat beeld en klank combineert met behulp van audiovisuele projecties.

Ook als componist is Laurent actief. Hij schreef werken voor piano (Danses dans le mode de si, Sonatine, Sonate, Variations sur le nom de GRIEG), een orgelsuite (gecreëerd in 2003 in Münster, Duitsland) en Pianoconcert in b klein, naar fragmenten van een onvoltooid pianoconcert van Edvard Grieg; dit werd gecreëerd in Londen in 2003; later vonden uitvoeringen plaats in België en Saarbrücken (Festival Nordische Musik, 2007). In 2003 werden The Rainbow (koor a capella) en Dona Nobis Pacem (een miniatuur-oratorium voor koor en harmonieorkest) bekroond op internationale wedstrijden.

Laurent Beeckmans doceert verder muziektheorie aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth en is ook dirigent van het jeugd symfonieorkest Melomania en het kamerorkest van de Europese School van Brussel.