nederlands  français  English  deutsch

Pieter Dhoore


Mahler Piano Duo

Laurent Beeckmans

Pieter Dhoore werd geboren in 1983 te Gent (België). Pieter studeerde achtereenvolgens bij Alfonso Medinilla, Filip Martens, Sabine Haenebalcke en tenslotte Boyan Vodenitcharov aan het Brusselse conservatorium, alwaar hij zijn master- en pedagogisch diploma behaalde.

Tevens volgde Pieter masterclasses in binnen- en buitenland bij gerenommeerde pianisten als Jan Michiels, Patricia Montero, Pilar Valero, J.J. Pérez Torrecillas, Ueli Wiget en Timur Sergeyenia.

Pieter gaf reeds vele solorecitals met zeer divers repertoire in zowel binnen- als buitenland. Hij heeft oog voor werk van minder bekende (vaak ondergewaarderde) componisten, dewelke dan ook regelmatig aan bod komen in zijn concertprogramma’s, vaak in combinatie met bekendere meesters.

Sinds 1996 vormt Pieter een duo met blokfluitist Jan Van Hoecke, voornamelijk gericht op het uitvoeren van hedendaags werk; hiermee sleepte het duo reeds diverse prijzen in de wacht. Sporadisch creëert het duo werk van hedendaagse componisten. Janpieter Biesemans, Kevin Juillerat, Blaise Ubaldini en Ann Eysermans droegen reeds werk op aan het duo. Met Champ d’Action namen ze werk op van componist Luc Brewaeys, uitgegeven onder het label Etcetera.

Sinds 2008 vormt Pieter het Mahler Piano Duo met Laurent Beeckmans, waarmee hij voornamelijk vierhandige bewerkingen brengt van symfonische muziek, waaronder symfonieën van Gustav Mahler. Verder maakte Pieter bewerkingen voor piano vierhandig en twee piano’s van o.a. Igor Stravinsky’s Le Sacre du Printemps en Richard Strauss’ Eine Alpensinfonie en Ein Heldenleben. Voorts werkt Pieter op regelmatige basis samen met sopraan Jolien De Gendt, zowel in opera– als liedrepertoire; alsook treedt hij sinds kort in duo-verband op met violiste Ann Vancoillie, hierbij de nadruk leggend op kwaliteitsvolle muziek van Belgische bodem. Als solist met orkest trad Pieter in 2009 op met het 3de pianoconcerto van Sergei Prokofiev.

Momenteel doceert Pieter piano aan het Stedelijk Conservatorium te Brugge en de Gemeentelijke Academie te Lede. Pieter beschouwt het lesgeven als een essentieel onderdeel van zijn carrière en doet dit al enkele jaren met groot genoegen. Hij beschouwt het als een “doorgeefmiddel” van zijn muzische gave en wenst hen die daarvoor openstaan, te inspireren.